Chocolatemakers duurzaamste bedrijf van Amsterdam!

DAM prijs winnaars 2014

DAM prijs winnaars 2014

Chocolatemakers is dit jaar de winnaar van de Damprijs, de prijs voor de duurzaamste Amsterdamse mkb’er. Na een ingewikkelde stemprocedure kwam de kleinschalige chocoladefabriek uit Noord gisteravond als winnaar uit de bus.

De Damprijs ging toch naar Chocolatemakers omdat ook de publieksstemming voor veertig procent meetelde.

Naar eigen zeggen heeft de chocoladefabriek als enige in Nederland alle schakels in de productie zelf in de hand, ‘van cacaoboer tot reep’. Dat is geen overbodige luxe gezien de uitbuiting die telkens weer aan het licht komt in de productieketen van chocola.

‘Alle chocola in het Nederlandse supermarktschap komt zo’n beetje uit enkele fabriek in België, van Barry Callebaut,’ zei Enver Loke van Chocolatemakers gisteravond in zijn pitch voor de Damprijsfinale. ‘Wij willen laten zien dat het anders kan.’

volg Chocolatemakers ook op:

11 Responses to “Chocolatemakers duurzaamste bedrijf van Amsterdam!”

 1. Arnoud november 30, 2014 at 15:19 #

  Top, gefeliciteerd met de Damprijs, verdiend en kroon op jullie werk.

  Is dat zware werk van cacao lossen uit de ruimen van de Tres Hombres toch nog ergens goed voor geweest.

  Groet
  Arnoud

 2. Henriëtte van Westerhoven december 3, 2014 at 13:16 #

  Gefeliciteerd! En helemaal terecht dat een bedrijf als dat van jullie beloond wordt voor het ketenbreed opereren. Wij zullen dit jaar als meest duurzame onderneming van de ijmond een van jullie chocoladerepen in onze zelf samengestelde kerstpakketten doen. Maar ssstttt… Niet verklappen he.

 3. Brenda februari 25, 2015 at 08:29 #

  Gefeliciteerd Chocolademakers!!
  Ik ben helemaal verrukt van jullie chocolade en concept!
  En ga het verkopen in onze conceptstore.
  Vanaf nu hebben jullie er een verkooppunt bij,
  bij Pop-up Mooi Stel te Breda

  • Enver februari 25, 2015 at 18:47 #

   Dank je Brenda! Leuk!

   • Liliae Raaijmakers juli 4, 2015 at 07:04 #

    Lilian Hallo ik woon in Brusel en heb veel contakten in de horieka !!

    Julie verpaking en produkt ckolade is te gek en zeer leker /Naast hie verwend tevzijn
    Door /Marolienie/ Coldiva / Leoniedach / ( ens ) Maar deze heb ik geptoeft op
    medieje Beurch in Brusel Belgie begin junie !!! centrum !!

    Maar dit is klijn maar fuin en leuk verpakt !! Ik wil julie graag hier in de grotte af neembare produxchy begine !!! Tusen persoon zijn en eerluk !!! kun je mijn een Zending gemixt Gorila 37& Melk.Puur.Enz Het is voor de beter !!!! zending sturen Schkola ven omhulsst zakje !!Zonder op chtift !! met de meste hoogagting Lilian Raaymakers / Cmmercieel intermediair // Brussel / Nederland / Parys/ Londe /// …

 4. Robin juli 26, 2015 at 10:22 #

  Beste Chocolatemakers,

  Gefeliciteerd! 🙂

  Ik word erg blij van jullie chocolade. Ik heb echter een vraag: op jullie repen zie ik niet het ‘Max havelaar’ certificaat staan. Waarom is dat? Als ik over jullie productie lees krijg ik wel de indruk dat de handel ‘eerlijk’ is.

  • Enver augustus 10, 2015 at 12:20 #

   Hoi Robin, excuus, ik was er even tussenuit, vakantie ;-).
   Klopt! Wij zijn alleen bio-gecertificeerd. Wij vinden de Fair Trade initiatieven in de basis een goed idee maar in de praktijk werken zij niet met de huidige FT-organisaties. Wij redeneren erg simpel (en zijn het het ook ;-): na 20 jaar Fair Trade is er NIETS veranderd voor de cacaoboeren en stoppen ze zelfs met cacao verbouwen. Dan is er dus maar 1 conclusie; dat het systeem niet werkt. Alle chocolade heeft op de 1 of andere wijze wel een keurmerk (van UTZ tot FT) dus als we de industrie moeten geloven dan zit het wel snor. Hoe komt het dan dat de inkomsten voor de boeren er niet op vooruit gaat en de productie zelfs achteruit? De conclusie mag je trekken en dat hebben wij dus ook al gedaan: private labels (UTZ, FT, RA) werken niet. Wat doen we dan wel?
   Transparantie, tussenschakels eruit halen en direct samen werken. Hierdoor kunnen wij de boeren coöperaties direct betalen, omzeilen we corruptie en margehandelaren en betalen uiteindelijk MEER dan de FT premies en garantieprijzen zoals label dan doen. De sleutel zit em in het directe contact en de persoonlijke contacten met de boeren.

   • IngeLeonora september 5, 2015 at 14:33 #

    Goede uitleg! Ik vond al dat er verdacht veel ‘fair trade’ chocola, met keurmerken, overal te koop is. Inderdaad beter om rechtstreeks met de mensen te handelen die zelf de cacaobonen verbouwen!
    Trouwens leuk: jullie chocola is zelfs al hier in Meppel te koop!

 5. Corine klip september 9, 2015 at 08:59 #

  Hoi Enver,

  wat leuk dat je in de -duurzame- chocolade business zit ! ‘T is weer eens iets anders 🙂

  Als verstokte chocoholic zijnde heb ik een vraagje; produceren jullie ook chocolade die voor het maken van chocolademelk en desserts bedoeld is (smeltchocolade)?

  Groetjes uit Luxemburg,

  Corine

  • Enver september 9, 2015 at 18:36 #

   Hoi Corine!
   Ja, uit de hand gelopen hobby 😉
   Zeker, couverture genoemd, alleen in blokken van 1,5 kg omdat de machine die kleine ‘gallets’ maakt nog te duur voor ons is. Wellicht binnenkort in dozen/blokken van 20 of 25 kg. Maar echt leveren wordt nu weer lastig, de chocolademaanden komen eraan en de vraagt overstijgt 200% onze productiecapaciteit. Wel een beetje luxe voor ons :-).
   groet uit A’dam
   Enver

Leave a Reply