Amsterdam krijgt de meest duurzamechocoladefabriek van de wereld

We zijn bezig met het bouwen van een nieuwe bezoekbare (!) chocoladefabriek in Amsterdam. Het bijzondere aan deze fabriek is dat het geheel in zijn eigen energiebehoefte zal gaan voorzien door middel van een volledig transparant zonnedak.

De opening staat gepland voor maart 2019. ‘Hiermee realiseren we een lang gekoesterde droom. Vanaf ons allereerste begin in 2011 wilden we mensen graag laten zien hoe chocolade gemaakt wordt. En dan niet het massaproduct chocolade uit megafabrieken, maar het ambachtelijke proces waar het draait om kwaliteit in plaats van efficiency. Daar waar de boon, zijn herkomst en haar fantastische smaken, centraal staat.

Als Chocolatemakers willen we laten zien dat de gehele cacaoketen, van boer tot consument transparant, eerlijk en duurzaam kan zijn. Dat betekent dat we op alle fronten innoveren. Hierbij gaan we dus veel verder dan fair trade of bio alleen; milieuvriendelijk vervoer en natuurbescherming horen daar ook bij. Wij geloven in een holistische aanpak. In 2014 zijn wij al uitgeroepen tot meest duurzame MKB-er van Amsterdam en dat vullen wij nu verder in door te laten zien dat je verder moet innoveren willen we de gehele cacaoketen verduurzamen.

Het is dus tijd voor de volgende stap: een volledig ‘off the grid’ fabriek. Het dak is volledig gemaakt van transparante zonnepanelen en voorziet in onze totale elektrische behoefte. We gebruiken zoveel mogelijk circulair bouwmateriaal. De volgende stap is dat we ook het branden van de bonen duurzaam willen gaan doen. Maar eerst maar eens dit gebouw realiseren.

 

Voorgevel

Achtergevel

 

De fabriek komt natuurlijk in Amsterdam, de grootse cacaohaven van de wereld en onze thuisbasis. In samenwerking met het Havenbedrijf Amsterdam hebben we naar een geschikte locatie gekeken waar het zeilschip de Tres Hombres direct kan aanleggen. We hebben gekozen voor de Radarweg, tien minuten lopen vanaf station Sloterdijk en met een mooie kade.

Met het zeilschip en onze eigen stroomvoorziening kunnen we volledig op kracht van de natuur chocolade maken, is dat niet fantastisch?’

Persbericht Nieuwe fabriek

volg Chocolatemakers ook op:

3 Responses to “Amsterdam krijgt de meest duurzamechocoladefabriek van de wereld”

 1. Marius van Dongen mei 22, 2018 at 17:21 #

  Ik ben een goede (oude) bekende van Edith Kroese. Ik woon nu in Vaals.
  Een goede vriendin uit Aachen vaart volgend jaar hoogst waarschijnlijk mee als trainee op de Tres Hombres van de Azoren naar Amsterdam.
  Ik hoop van harte dat dan(ergens in mei / juni 2019) kan worden afgemeerd aan de Radarweg.
  Ik zal in dat geval volgend jaar zeker aanwezig zijn bij de verwelkoming van de Tres Hpombres (en kan dan ook helpen bij het uitladen van de bonen). Bovendien hoop ik bij die gelegenheid dan ook jullie nieuwe bedrijf te mogen bezoeken.

  • Chocolatemakers mei 23, 2018 at 08:50 #

   Beste Marius,

   Bedankt voor je bericht! Ja volgend jaar zullen we bij de nieuwe locatie afmeren, en zal onze nieuwe fabriek te bezichtigen zijn. Dan zien we je dan!

 2. H. Vinken februari 13, 2019 at 11:46 #

  Vandaag 13-02-2015 ontving ik de bestelde chocolade (2 repen) en daarbij zou ik volgens de advertentie in de voordeelagenda van de Postcodeloterij een gratis reep van Chocolate makers ontvangen. De gratis reep zit er niet bij! Ik zie uit naar een reactie van u.

Leave a Reply