Zero waste!

Het is best een opgave om alles zo milieuvriendelijk mogelijk te doen. Gelukkig zit dat in ons bloed! Onze bedrijfsvoering is gebaseerd op zo min mogelijke uitstoot en afval en wij streven naar lokale oplossingen. Onze stroom is groen (Greenchoice) en we kopen zo veel mogelijk tweedehands materialen en hergebruiken ons eigen afval.

Kistjes, doppen, verpakking en machines

Zo is bijvoorbeeld de pallet waarop onze Spaanse melangeur naar Nederland gekomen is verwerkt tot kistjes waar onze chocola in verkocht wordt. Onze buurman en kunstenaar Paul Salet (www.objettrouvee.nl) heeft dat voor ons gedaan.

Onze cacaodoppen gingen in het begin naar de Smultuin op de Stadshoeve in Waterland. Hier werden ze gebruikt als compost voor de blauwe bessen. Tegenwoordig gaan ze naar Yogi, om cacaothee voor te maken. Genoeg manieren dus om de doppen te (her)gebruiken!

Aluminiumfolie is erg vervuilend. Onze verpakking is dan ook van vetpapier gemaakt en bedrukt met bio-inkt. Onze binnenwikkel is voorzien van een laagje cellulosefolie. Hierdoor blijft de chocola langer houdbaar. Het lijkt op plastic, maar is gemaakt van plantaardig materiaal en kan dus zo op de composthoop. Het drukwerk wordt verzorgd door onze andere buren drukkerij Stetyco.

Onze machines en inrichting bestaat met name uit tweedehands materiaal met natuurlijk onze 70 jaar oude Spaanse melangeur en onze ‘Three roll refiner’ als topstukken. Alle kasten en meubels zijn dat eveneens; alles is een tweede leven waard!