Veelgestelde vragen

Wat is èchte chocola?

Èchte chocolade is chocola die met veel aandacht, op ambachtelijk manier gemaakt is. Bewust, duurzaam en van topkwaliteit, waarbij zo min mogelijk wordt toegevoegd. De smaak van de boon staat centraal. Net als koffie en wijn, is cacao een natuurproduct. De regio en omstandigheden waaronder cacaobonen groeien, dat proef je in de chocola.

Waar kan ik jullie repen kopen?

Hier is een overzicht van alle verkoopunten. Verder is het ook mogelijk online te bestellen via onze webshop.

Kan ik de chocoladefabriek bezoeken?

De fabriek is op dit moment even niet open voor publiek. Scholen en groepen met een sociale/duurzame doelstelling kunnen een rondleiding aanvragen. Informatie en reservering via info@chocolatemakers.nl. We vragen hiervoor wel een vergoeding per bezoek.

Kan ik een rondleiding of workshop krijgen?

Rondleidingen en proeverijen organiseren we op dit moment helaas zeer beperkt (wegens ruimte gebrek). We hopen dat hier snel weer verandering in kan komen! Tijdens sommige events stellen we wel onze deuren open voor publiek. Like ons op Facebook om te weten wanneer dit is!

Doen jullie ook aan sponsoring?

Nee, helaas doen wij niet aan sponsoring & goody bags. Het weggeven van producten in de voedselindustrie (= marketing) zorg voor prijsverhoging van het eindproduct. Deze kosten worden doorgeschoven naar de eindprijs. De marketingkosten bij alle grote merken zijn 50% van het product! Dus eigenlijk is het voedsel dat je koopt de helft goedkoper als je al het marketing gedoe eruit haalt☺.

Wij werken graag aan een betaalbare reep en stellen smaak, mensen en duurzaamheid vóór marketing. Wij vragen de cacaoboeren ook niet om hun bonen gratis weg te geven voor marketingdoeleinden…..

Zijn jullie repen gluten vrij?

Ja dat klopt! Al onze repen zijn gluten vrij. In onze hele fabriek worden geen producten met gluten verwerkt.

Zijn jullie repen 100% noten en pinda vrij?

Ja dat klopt! Al onze repen zijn noten en pinda vrij. In onze hele fabriek worden geen noten en geen pinda’s verwerkt.

Zit er lactose in de repen?

In de pure repen (68%, 75%, 80%) kunnen zich sporen van lactose bevinden! All repen worden via één afgietmachine afgegoten waardoor er bij de wisseling van melk naar puur een hele kleine hoeveelheid altijd blijft zitten. Deze hoeveelheid is zeer gering maar er zijn dus wel SPOREN van lactose aanwezig.

Ik kan jullie repen nergens in de buurt krijgen

We horen dan graag of er leuke winkel in de buurt is en nemen dan contact met hun op. Je kunt altijd via onze webshop bestellen.

Hoe bewaar ik de chocolade repen het beste?

Koel (rond 18 graden) en droog bewaren, maar nooit in de koelkast. Vocht condenseert op de reep en tast de kwaliteit van de repen aan. Water en het vet van de cacaoboter verdragen elkaar niet.

Ik heb 24 uur geleden online een bestelling gedaan maar nog niks ontvangen. ..

Dat gebeurt! Wij hebben een klein team en kunnen niet de snelheid van een bol.com aanbieden (we zijn niet voor niets slow food). We proberen bestellingen binnen 3 tot 4 dagen bij je af te leveren. We versturen niet als het buiten warmer is dan 22 graden, want dan kan de chocolade in de PostNL bus gaan smelten. Wij doen namelijk niet aan gekoeld transport vanuit milieu oogpunt. Je kent ons☺. Het kan dus gebeuren dat de repen iets later worden bezorgd.

Waarom hebben de repen geen Fair Trade keurmerk?

Wij zijn bio-gecertificeerd. Wij vinden de Fairtrade initiatieven in de basis een goed idee, maar in de praktijk werkt het toch niet goed genoeg. Na 20 jaar Fairtrade is er niet veel veranderd voor de leefomstandigheden en inkomsten van de cacaoboeren. Alle chocolade heeft tegenwoordig wel één of meerdere keurmerken, dus als we de industrie moeten geloven dan zit het wel snor. Maar hoe komt het dan dat de inkomsten voor de boeren er niet op vooruit gaat en de productie zelfs achteruit? Dan is er maar één conclusie; het Fairtrade systeem werkt onvoldoende.

Wat doen wij wel? Transparantie, tussenschakels eruit halen en direct samen werken. Hierdoor kunnen wij de boeren coöperaties direct betalen, omzeilen we corruptie en margehandelaren en betalen uiteindelijk meer dan de FT premies of garantieprijzen zoals keurmerken dat doen. De sleutel zit ‘m in het directe en persoonlijke contact en handel met de boeren.

Meer over onze blik op Fairtrade en een eerlijke prijs voor cacao lees je in deze blog.