Wie is Daan?

Daan voor branderDit is Daan Kollmer (31). Industrieel ontwerper / Techneut / Machines ontwerper en bouwer.

Wat doe jij in de chocolade fabriek?
We staan hier voor de brander uit 1930. Een fantastische machine. Enver en Rodney hebben deze een tijdje geleden gekocht en sindsdien aan de praat gekregen. Mijn taak was om alle infrastructuur tussen de verschillende machines werkend te krijgen, van electrische schakelkasten tot lucht afvoerbuizen. En dat is gelukt! Het is zo tof om zo’n oude machine weer aan het draaien te krijgen.

Juist de grote puzzel en de vernuftigheid van hoe krijg ik het totaal van alle machines aan de praat is leuk. Ik heb de elektriciteit aangelegd en een aantal onderdelen en motoren IMG_7742moeten vervangen. Deze kast bevat de elektriciteit van de brander. Best complex. Ja, en dan is het best spannend als je dan voor het eerst op de start knop drukt. De eerste keer ging dan ook niet helemaal goed..:-)

Wat vind je leuk aan de chocolade fabriek?
Het leukste hier vind ik de combinatie van high tech machines met oud spul. Dat werkt hier gewoon prima samen. En de heerlijke geur van chocola!

Waar ben je het meest trots op?
Ik ben het meest trots op de ‘mold feeder’ in combinatie met de koeltunnel. Door deze machine gaan 2015-10-01 14.01.332015-10-01 13.56.00de mallen, die net zijn gevuld met chocolade om af te koelen, te harden, zodat ze uit de mallen gehaald kunnen worden. Deze machines zijn door mij ontworpen en gemaakt. Enver en Rodney hadden duidelijk een idee hoe de machine er uit moest komen te zien en wat de machine moest doen. Ik kan dan helemaal los gaan. Ontwerpen en dan maken; dat is het mooist!

Wat vind je leuk om in de toekomst te doen?
Ik ben nu 7 jaar met mijn bedrijf bezig. Ik werk in de voedingsindustrie. Zo werk ik ook voor het bedrijf dat de groenten snijdt voor Albert Heijn. Maar ik ben bewust of onbewust steeds meer in de chocolade sector gerold. Het liefst ontwikkel en maak ik nieuwe machines in deze sector. Ik vind chocola een mooi en leuk product!

De lekkerste reep
Ik ben iemand die van pure chocolade houdt, maar de lekkerste vind ik de melk met zout reep!

volg Chocolatemakers ook op:

One Response to “Wie is Daan?”

 1. Jolien van der Maden september 19, 2017 at 13:03 #

  Beste Daan en/of andere chocolademakers,

  Wij zijn David en Jolien, en we hebben n vraag. David heeft een echt superlekkere havervlokken reep ontwikkeld, en we staan nu op het punt om alles wat professioneler aan te gaan pakken. De laatste 2 jaar is de reep succesvol verkocht bij cafe Noorderlicht en bij de Gewoonboot (vergaderlocatie).
  We zijn nu vooral bezig met het zoeken naar een goede designer voor de verpakking en website, en ons aan t orienteren op machines.
  Vraag 1 is: mogen we een keer bij jullie langs komen om inspiratie op te doen en een gesprekje te hebben over bijvoorbeeld de aanschaf/keuze/ ontwikkeling van machines (en productieprocessen). Lijkt ons erg leuk!
  We zijn ook vrienden van TresHombres, dus de boot is niet ver van huis.
  Hopelijk staan jullie hier voor open.
  Je kunt mij mailen, maar bellen mag ook (06-50521843).
  Hartstikke mooi trouwens, jullie verhaal!
  Vriendelijke groeten, Jolien

Leave a Reply