Hoe het anders kan in de cacaosector

dark-side-of-chocolate-report
We kunnen het niet vaak genoeg roepen: het moet anders in de cacaosector! Afgelopen week verscheen er een nieuwe studie die laat zien waarom. In ‘The Dark Side of Chocolate” wordt een analyse gedaan van conventionele vs duurzame vs Fairtrade cacao. Hierin zoomen ze in op Ivoorkust en Peru. Extra interessant voor ons, aangezien we uit Peru onze cacaobonen halen voor de Awajun reep.

Wat gaat er mis en hoe kan het beter? Verplichte leeskost zouden we bijna zeggen. Als je krap in je tijd zit, skip naar p.17 van het rapport (samenvatting) of lees hieronder onze korte versie 🙂

De highlights

 • De industrie wordt gedomineerd door een handjevol multinationals die de macht daarmee in handen hebben en de regels in de markt bepalen. En dat is niet goed.
 • Keurmerken maken nog steeds veel te weinig verschil. Ondanks hun ‘premium prijzen’ leven de meeste cacaoboeren ook vandaag nog onder de armoedegrens. Ongelooflijk maar waar.
 • Ontbossing, bodemverarming en kinderarbeid worden niet minder. Wat? Zelfs meer! Dit geldt met name voor Ivoorkust, in Peru gaat het een stuk beter.

schermafbeelding-2016-11-29-om-14-27-31
Wat draagt bij aan een oplossing?

 • Een hogere prijs voor de cacao. Dus geen ‘minder slechte’ prijs. Nee, een echt hogere, eerlijke prijs.
 • Goed georganiseerde boeren-coöperaties (en ondersteuning hierin) die ervoor kunnen zorgen dat het geld op de juiste manier geïnvesteerd wordt.
 • Een sterk land- & bosbouw beleid.
 • Een (korte) keten waarin de waarde van de cacao-origine & cacaoboer centraal staat.

cocoafarmer-peru


Wat doen wij?

 • Samen met boeren in Peru bouwen we een cacaofabriek. Zo kunnen de boeren lokaal meer waarde aan hun product toevoegen en worden minder afhankelijk van de dominante spelers.
 • We dragen alleen het bio-keurmerk. De prijs betalen we rechtstreeks aan de boeren en bepalen we zelf. Deze ligt substantieel hoger dan de marktprijs.
 • We dragen bij aan nieuwe aanplant (bijv. omzetten van rijstvelden naar cacao). En we zijn net een project gestart om voedingsrijke grondstof (struviet, wie kent het niet) uit Nederlands grondwater terug te brengen naar de cacaoplantages in de Dominicaanse Republiek. Resultaten volgen spoedig!
 • En natuurlijk èchte chocolade maken in onze ambachtelijke fabriek, waar de wereld een stukje beter van wordt. Daar kun je dus driedubbel van genieten..

30934229920_b0685a9d7b_hChocolatemakers © Jitske Schols ★ www.jitskeschols.com ★

volg Chocolatemakers ook op:

One Response to “Hoe het anders kan in de cacaosector”

 1. Peter november 30, 2016 at 08:36 #

  Ongeloofelijk maar waar! Als consument die kiest voor fair trade verwacht je toch niet dat de boer die de cacao heeft verbouwd nog onder de armoedegrens leeft maar dat ie wat extra’s ontvangt om uit de armoede te komen. Ben benieuwd hoe lang de certificeringen nog gaan standhouden. Het wordt tijd voor een ander systeem met andere garanties. Maar wat en hoe?
  – meer directe link tussen spelers in de keten?
  – waarbij % van de uiteindelijke gemaakte winst naar de producenten gaat ipv. een “fair trade premium” van een paar cent?
  – en dus kiezen voor meer kleinschalig ipv. grootschalig?

  En hoe moet je het dan als consument kunnen vertrouwen dat het écht zo gaat? Direct langs kunnen gaan? 100% transparantie over verdiensten in de keten (incl. op persoonlijk nivo)? kunnen mailen/fb-en met producenten om informatie te veriefieren?

  Ik ga in elk geval graag een keertje langs bij jullie producenten in Peru 🙂

  MVG. Peter

Leave a Reply