Chocolade Concheren

Concheren (walsen) is een van de cruciale stappen in het chocolade productieproces. Dit traditionele proces is in 1879 ontdekt door Rodolphe Lindt die ’s avonds een keer vergat zijn mixapparaat uit te zetten. Hierdoor ontstond een milde chocolademassa die we tot op de dag van vandaag nog kennen.
De machine die zorgt voor het concheren heet ‘De Conche’. Het is een mengmachine die cruciaal is voor de bereiding van chocolade! Het zorgt ervoor dat de cacaoboter gelijkmatig verdeelt wordt in de chocolade en het verbetert de smaakontwikkeling.
Concheren is een langdurig proces en kan uren duren. Tegenwoordig is daar bij de grote chocoladeverwerkers geen tijd meer voor en zijn er dus machines ontwikkelt die het proces van het concheren hebben gereduceerd. Chocolatemakers wil dit niet! Wij gaan voor chocolade met rijke smaken!
Omdat ‘De Conche’ niet meer wordt gemaakt, gaan we deze machine nu zelf bouwen!
Wordt vervolgd!
CONCHE

volg Chocolatemakers ook op:

4 Responses to “Chocolade Concheren”

 1. Paul Schoonhoven maart 27, 2013 at 12:40 #

  Kijk… Dat is nou vooruitgang!
  Ik ben benieuwd naar het resultaat!

  Veel plezier met de bouw!

 2. Basilio juli 20, 2013 at 12:19 #

  Beste R&E,
  Ik ‘ontdekte’ jullie chocolade ergens in West. Laten we het eens proberen…
  Ik heb een reep van de 75% gekocht, we waren erg onder de indruk.

  Leuk om te lezen dat jullie zulke ouderwetse concheermachine gebruiken.
  Ik heb zelf een boormachine en een draaibank die met leren banden over poelies (elektrisch en met de voet) aangedreven worden.
  Mochten jullie het nodig hebben, heb ik nog grote leren riemen en onderdelen voor een drijfwerk liggen. Een project voor mijn werkplaats wat ik nooit uitgevoerd heb.
  Groeten,
  Basilio

  • Enver juli 20, 2013 at 18:08 #

   Hallo Basilio,
   Dank je voor de complimenten! Super. Zeker kunnen we de leren riemen gebruiken. We zijn nu dicht en we kunnen half augustus weer even contact opnemen.
   groetjes,
   Enver

 3. Martine november 14, 2013 at 12:57 #

  Goed artikel, bedankt!

Leave a Reply